Välkommen till Masterskier.blogspot.com

Nu har du kommit till en blogg för alpinister och alla med intresse i sporten. Ämnet är alpint och här förmedlas åsikter, händelser, prestationer och annat smått å gott inom området. Du finner även en presentation av mig själv som master skier.

söndag 27 februari 2011

Rossignol Race Master 185 cm 25 m svängradie – en perfekt pistskida för den kräsne!





















Detta blogginlägg avser test av produkt. Jag har gjort testet och utvärderar utifrån mina erfarenheter och kunskaper på materialområdet.

Under dagarna som kantade Masters VM i Andorra fick jag möjlighet att testa Rossignols nya skapelse, en dualrace-skida för de nya event som dykt upp på alpinhimlen. Ni minns kanske parallellslalom i Munchen och nu senast lagparallellen på VM i GAP. Företeelsen är långt ifrån ny, parallellslalom har åkts redan innan Ingemar Stenmarks storhetstid. Ni minns kanske den välkända finalen mellan Ingemar och Gustavo Thöni där Thöni drog det sista strået. Eventet arenasporter är på framfart och åkarna har försiktigt gett sitt omdöme. En del älskar det eftersom det lättar upp stämningen och skapar tydlig glädje i startfältet samtidigt som publiken kommer nära inpå sporten alpint. Det finns onekligen ekonomiska intressen i dessa event som inte skall underskattas. Sporten alpint behöver mer pengar för att utvecklas i rätt riktning. De som tycker att eventen är mindre kul menar att det inte känns på riktigt utan mest liknar show. Det senare ä r det absolut och det finns starka skäl att tro att arenasporterna kommer att inkludera alpint i framtiden, allt för att sporten inte skall halka efter i utvecklingen.

Well, när vi tittar lite närmare på vilka förutsättningar som krävs för en bra prestation i parallellslalom eller s.k. Dual-race ”landar” vi nästan direkt i materialfrågan. Avståndet mellan käpparna varierar men ligger oftast mellan 14-18 meter. Traverseringen i banorna är betydligt mindre än vid vanliga slalom-och storslalomtävlingar. Problemet som uppstår för åkaren med en slalomskida är att den svänger för mycket och vill gå orent mellan svängpunkterna. Skaderisken, framförallt p.g.a. risken för karvingkast, är stor med slalomskidorna då stressmomentet blir mer tydligt. Storslalomskidorna, med mellan 27 och 29 meters svängradie, är å andra sidan skapta för avstånd ner mot 20 meter mellan svängpunkterna men inte för kortare avstånd än så. Den svänger helt enkelt för lite och blir på så sätt ett sämre val. För att undvika skaderisker och ge åkarna möjlighet att utveckla tekniken har skidleverantörerna nu börjat titta på alternativa val av skidor.

Jag och Marcus Boman, sannolikt Sveriges mest framsynta inom surfing tillika, från födsel begåvad och dessutom fast beslutsam att utveckla sina genetiska gåvor som alpinåkare, fick chans att testa Rossignols nya Master Race-skida samt prata med Rossignols produktutvecklare, en f.d. världscupåkare från Frankrike. Han berättar att skidan kom till som en enstaka test för det specifika ändamålet, nämnt ovan. Den mäter 185 cm och har 25 meters svängradie och var ämnad för Dual-race. Den är en svängvänlig och samtidigt stabil skida. Skidan, som har en ”fräck” bred spets, är snabb in i sväng då den har egenskapen av en ”Rocker”, det senaste på alpinhimlen. Med metoden ”Rocker” har racefabrikanten tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen av den nya generationens carvingskidor med tydlig uppåtbockning fram och bak. Läs mer på www.rossignol.com Effekten blir onekligen att skidan känns kvick in i svängen utan att ”carva” sönder svängen och den sägs vara bra i såväl mjukt som hårt underlag. Efter de första testerna av produkten uppfattade utvecklarna att modellen hade stor potential så teamet runt Rossignol valde att ”go public” och serietillverka.

Slutsats
Min slutsats är att skidan är ett utmärkt val för t.e.x. en Mastersåkare som är har lite svårt att gå med rena skär med allt för tuffa raceskidor + 188 cm. Skidan skulle garanterat utveckla kunskapen hos många genom sitt trygga stöd tidigt i sväng. Som Mastersåkare + 55 år samt damer är det mer vanligt med tajtare stakning i storslalom än för de yngre kategorierna. Det talar också för att skidan är ett bra val. Skidan är ett utmärkt val för dig som tävlingsåkt tidigare och gillar att carva lite längre svängar utan att skidan skall kännas jobbig. Skidan torde även passa kategorin A2 i ungdomsledet men fler tester behövs för att befästa det påståendet. Rossignols 182 cm med 23 m svängradie finns redan som ett bra exempel på damskida men som sagt, denna 185:a kan vara intressant. Som junior finns krav på 27 meter på herrsidan. Det torde endast vara möjligt att gå vidare på denna modell för damerna, i och med inträdet till FIS.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är det stor skillnad på denna skida jämfört med "damvarianten" på 182cm.
och den "vanliga" 9gs på 185cm?
Gillar skärande svängar (medelstora- och stora) i hög fart. Är 185cm lång/90kg.